Registreer nu

Login

Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Vul je gebruikersnaam en e-mailadres in. Een nieuw wachtwoord zal je per E-mail ontvangen.

Mogen kinderen kiezen bij wie ze gaan wonen vanaf 12 jaar?

vraagteken

Hierover bestaat wel wat verwarring. Dat komt wellicht omdat deze keuze wordt verward met het hoorrecht dat in onze wet bestaat en waarbij de leeftijd van 12 jaar een schakelmoment is.

Het antwoord op de vraag is als volgt:

Zelfs +12-jarigen mogen in principe niet kiezen waar ze gaan wonen. Net als andere beslissingen nemen ouders normaal ook deze beslissing samen, zelfs als ze niet meer samenwonen.
De kinderen zelf hebben in de verblijfsregeling (dit wil zeggen : bij wie ze wanneer gaan wonen) volgens de wet niets te beslissen.

Als het ouders niet lukt om een afspraak hierover te maken, dan kunnen ze aan de rechter vragen om te beslissen. In dat geval geeft de wet aan jongeren wél het recht om hun mening te uiten. Dat heet het “hoorrecht”.
Als ouders een procedure starten dan worden jongeren vanaf 12 jaar steeds door de rechter uitgenodigd voor een gesprek.
Jongeren onder de 12 jaar krijgen niet automatisch een uitnodiging, maar kunnen wel zelf aan de rechter vragen om zo’n gesprek te hebben.
Het is natuurlijk als jongere niet gemakkelijk om een rechter te bereiken.
Wil je daarbij graag hulp? Mail gerust naar info@despreekstoel.be. We helpen je graag verder!

De rechter wil door dit hoorrecht rekening houden met wat voor kinderen en jongeren belangrijk is, eerder dan hen letterlijk te vragen bij wie ze willen wonen, etc.
Dit gesprek vindt ook altijd plaats zonder dat de ouders er bij zijn, zodat jongeren zich niet ongemakkelijk hoeven te voelen.

Hoewel kinderen geen echt keuzerecht hebben, denken wij dat het belangrijk is dat jongeren hun mening hierover met ouders delen, zodat ze er misschien toch rekening mee houden. Ze kunnen een gesprek aangaan of eventueel een brief schrijven als dat gemakkelijker is. Wij geloven dat ouders het beste met hun kinderen voor hebben, en uit liefde bereid zijn om op zijn minst te luisteren.
Omdat dat best moeilijk kan zijn, is het soms een goed idee om te rade te gaan bij de zorgleerkracht, het CLB,….of een andere vertrouwenspersoon.

Of vraag raad en advies aan andere jongeren op ons forum.

Reactie ( 1 )

  1. Johnny lemmens
    Johnny lemmens
    9 april 2016 at 21:21
    Ik wil graag een gesprek maken een afspraak

Laat een reacties achter