Mag ik kiezen bij wie ik ga wonen?

Melden
Vraag

Gelieve in het kort uitleggen waarom je je voelt deze vraag moet worden gemeld.

Melden Annuleren

Mijn ouders gaan scheiden. Ze praten maar over week-week, maar dat wil ik helemaal niet. Ik ben 12 jaar, dus mag toch zelf kiezen bij wie ik ga wonen….?! Ik durf hier niet veel van te zeggen. Schrik voor ruzie en ook dat papa boos of droevig zou zijn…

Actief 0
Magda?! Kanda?! 3 Antwoord 3107 bezoekers 0

Antwoorden ( 3 )

  0
  10 maart 2015 at 11:57

  Gelieve in het kort uitleggen waarom u denkt dat dit antwoord moet worden gemeld.

  Melden Annuleren
  Hallo, Annelies!
  Ik weet dat je vanaf een bepaalde leeftijd mag kiezen bij wie je wilt gaan wonen. Ik weet zelf niet juist hoe oud je moet zijn! Het zou beter zijn als je met 1 van je ouders erover praat ( de ouder waar je het meeste wilt bij zijn) en hij/zij kan je dan misschien verder helpen. Je kan dan samen naar de jeugdrechter gaan en het bespreken, hij zal je zeker verder helpen met je keuze! Ik hoop dat het snel opgelost word! Hou je sterk!
  0
  13 maart 2015 at 08:32

  Gelieve in het kort uitleggen waarom u denkt dat dit antwoord moet worden gemeld.

  Melden Annuleren
  Hallo

  Dit is geen leuke situatie voor jou denk ik.. 12jaar, dus dan zit je waarschijnlijk net in het middelbaar? Maar als je in het middelbaar zit kun je terecht bij een zorgleerkracht. Deze kent veel mensen bij CLB's en andere instellingen. Misschien kan je eens met die zorgleerkracht gaan praten en je vragen stellen. Toen ik 18jaar was zijn mijn mama en stiefpapa gescheiden, en ik ben naar de zorgleerkracht gegaan met mijn vragen en ik heb de nodige antwoorden gekregen.
  Veel sterkte!!

  Dieter
 1. Maaike Goyens
  0
  16 april 2015 at 11:09

  Gelieve in het kort uitleggen waarom u denkt dat dit antwoord moet worden gemeld.

  Melden Annuleren
  Zelfs als +12-jarige kan je niet kiezen waar je gaat wonen. Net als andere beslissingen nemen ouders normaal ook deze beslissing samen, zelfs als ze niet meer samenwonen. De kinderen zelf hebben in de verblijfsregeling (bij wie ze wanneer gaan wonen) volgens de wet niets te beslissen. Als het je ouders niet lukt om een afspraak hierover te maken, dan kunnen ze aan de rechter vragen om te beslissen. In dat geval geeft de wet aan jongeren wél het recht om hun mening te uiten, het zgn. "hoorrecht". Vanaf 12 jaar zal je door de rechter gevraagd worden of je graag een gesprek wil, maar ook als je jonger bent dan kan je dat zelf vragen. Wil je daarbij graag hulp? Mail gerust naar info@despreekstoel. be. De rechter wil op die manier rekening houden met wat voor jou belangrijk is, eerder dan je letterlijk te vragen bij wie je wil wonen etc.
  Toch denken wij dat het belangrijk is dat je je mening hierover met je ouders deelt, zodat ze er misschien toch rekening mee houden. Als je dat moeilijk vindt kan de zorgleerkracht, het CLB,....of iemand anders in wie je vertrouwen hebt je zeker helpen. De tips van Mila en Dieter zijn dus zeker heel erg nuttig!

Geef antwoord